top of page

Pengar - en förbannelse eller välsignelse....

Under mina 25 år som resande preacher har jag stött på det mesta man kan möta i olika kyrkor.. Jag tror att jag har sett väldigt mycket av det som verkligen fungerar men också det som inte fungerar och även det som rent ut sagt är helt fel.....Jag har mött olika kulturer och olika strukturer, strategier och olika sätt att administrera det som vi har i evangeliet..


En sak som jag ofta har förundrats över är synen på pengar. En del säger att det är fel att prata om pengar men jag tror inte att det är fel att prata om ekonomi, om man gör det med rätt utgångspunkt. Pengar i sig själv får aldrig vara ett mål utan det ska ses som ett medel vi fått att förvalta. Det finns bibliska principer när man studerar Bibeln sätt att se på pengar. Vårt samhälle präglas av att vi ska bygga upp något i egen kraft och sedan ska vi se till att samla på oss så mycket rikedom det bara gå. Rikedomen och pengarna i sig själv är inte fel men det är synen och begäret efter pengar och status som är förkastligt. Den som vill bli rik i Guds ögon kan inte vara bunden till det som man själv fått nåd att förvalta.


I Guds rike flödar pengar på ett annat sätt än vad det gör i samhället. Det är helt andra lagar som gäller. Det finns en grund som allt måste vila på - FÖRTRÖSTAN PÅ GUD! Att förtrösta på att Gud har lovat i Sitt eget Ord att alltid ta hand om oss och hjälpa dem som vågar sätta sin förtröstan på Honom. Det gäller även det ekonomiska området.


Tänk att 1000kr är så vansinnigt mycket att ge till mission eller till sin kyrka, när samma person inte har några som helst problem eller betänkligheter att lägga ut 1000kr på något som man absolut inte ens behöver. Att gå på en hockey-match, som jag gjorde i lördags, kostar ca 200kr/person.. och det är något man är beredd att betala för att få se lite spänning!!! I Guds rike är 200kr samma värde men med den skillnaden att det finns en multiplikationseffekt i det som man ger Gud. Det finns de som aldrig ger till Gud men lever i lyx. Det är helt ok. Jag unnar dem det, men samtidigt ska de veta att det finns bibliska principer där Gud både kan, vill och kommer öppna upp himmelens fönster - det är över dem som ger in i Guds rike.


Jag minns när jag var lite pojke och fick grepp om det här med att ge till Gud. Jag fick 5 kr i veckopeng. Jag köpte godis för 4, 50kr och sen gav jag 50 öre till vårt missionsarbete vi hade i söndagsskolan. En gång utmanades jag att ge hela 1 kr till detta projekt och då blev det godis för bara 4 kr!!!! En hel värld gungade under mina fötter.. Jag minns än i dag den där känslan jag hade när jag gav en hel krona i söndagsskolan. Det var jobbigt på ett sätt eftersom jag hade mindre godis men samtidigt kändes det så bra att få ge extra. Samma söndag kom en gammal kvinna och gav mig 10kr - en hel tiokronorssedel..!!! Fatta!!!!! Kan du känna det jag kände då? Vilken söndag! Jag dubblade det jag GAV och jag fick dubbelt det som jag hade FÅTT. Redan då började jag fatta att det fanns en hemlighet att alltid leva i generositet.


Motsatsen till att vara generös är att leva i girighet och att vara sniken, hålla på sitt, att bygga upp något eget sen tro att man varit så otroligt framgångsrik. Framgångsrik i Guds ögon är de som ger fast de inget har. Att ge av sitt goda för att kunna bli välsignad så man kan göra mer för Gud. Vi ger inte pengar i första hand för att vara en god kristen. Gud vill bara ha sånt som kommer från glada hjärtan och som ger med ett leende på läpparna.


Gud längtar efter en ny nivå av generositet i Sverige. Att vi kan få investera in i det som själva är en del av. Att vi får leva ut vår dröm genom att vara en del av nåt större Det blir man när man osjälviskt ger till det som man tror på. Att ge av sina pengar är inte nåt som ska svida, man gör det med glädje. Man är lika glad över att få så in i god jord, som man när man köpt nya jeans eller en tröja.. eller kanske till och med en ny bil, båt eller nåt annat. Allt det där unnar Gud oss men inget får binda så mycket så det sitter fast ifall Gud vill vi ska ge bort det.


Jag och min familj har utmanats på detta område så många gånger och vi har levt i den vissheten om att vi får det vi behöver när vi sover ;) Att så länge vi jobbar, gör rätt för oss och ger in i Guds åker så kommer kraften och förmågan att följa visionen aldrig att slut. Där ligger glädjen - inte i pengar. Jag predikar inte för pengar, vi har inte fokus på pengar.. utan vi tror att vi alla är en del av Kingdoms Builders! På olika sätt förser Gud när vi minst anar det.


Mission of Hope startades en gång (1992) för att kunna administrera visionen och det som Gud en gång gav. Det har hållit. Det har varit problem vi har varit tvungna att lösa -men bekymmer har vi kastat på Gud. Han har lovat att ta dem.


Vi behöver varandra och alla kan vi göra något för Gud.


Du som är med som förebedjare i MoHI - stort tack!!!

Du som är med som ekonomisk understödjare i MoHI - stort tack!


Utan er är det omöjligt. Just nu planerar vi för 2018 och vi behöver fler som kan stå med i vårt arbete. Tack för din gåva.


Vi kommer att uppdatera den här bloggen mkt oftare. Förlåt oss att vi inte hunnit med. Vi ska bättra oss.


Du kan ge gåvor på två sätt till Mission of Hope:

Swish: 1233048907

PlusGiro: 6290205-1


Tack,


Morgan Carlsson

Ledare/preacherTillbaka
Senaste inlägg
Arkiv
Följ oss
  • Facebook - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
bottom of page